Berging gecrasht vliegtuig Turkish Airlines 1951

Schiphol – Het vliegtuig dat sinds woensdag 25 februari 2009 in een weiland bij Vijfhuizen ligt wordt deze week opgeruimd. Woensdagmiddag is het voorste deel van de Boeing 737-800, de cockpit, klaar gemaakt om te bergen en hebben onderzoekers de onderkant van de cockpit onderzocht.

Bij het begin van het onderzoek aan de onderkant van het vliegtuig zijn hekken met een blauw zijl voor het vliegtuig geplaatst, zodat er geen ongewenste meekijkers kunnen meekijken. De komende dagen zal de rest van het vliegtuig op dezelfde manier klaar gemaakt worden voor transport.

Op zondag zullen alle onderdelen, als het weer niet tegen zit en het onderzoek dat ter plekke moet worden uitgevoerd volledig afgerond is, tegelijkertijd worden vervoerd naar een loods om daar de rest van het onderzoek te kunnen voltooien.

Als het vliegtuig van het weiland is geborgen zal het weiland nog volledig onderzocht moeten worden of er (kleine) vliegtuigonderdelen liggen, en zal de grond schoon gemaakt moeten worden om alle voor het milieu schadelijke vloeistoffen eruit te halen.

Zie ook:
Negen doden bij vliegtuigcrash Turkish Airlines 1951 nabij Schiphol
Romp gecrasht vliegtuig TK 1951 ook klaar voor vervoer